
WasaCon toteutti Botnia Marinin uudet toimistotilat Maalahteen
Targa-veneistään tunnettu Botnia Marin valitsi WasaConin uusien toimistotilojensa rakentajaksi. Yhtiön tuotantotilojen yhteydessä Vaasan eteläpuolella Maalahdessa sijaitseva toimistorakennus valmistui alkuvuodesta 2023.
”Hanke oli mielenkiintoinen, sillä rakennuttajakonsultin sijaan teimme alusta alkaen yhteistyötä suoraan tilaajan eli Botnia Marinin johdon kanssa. Lähtötilanteessa meillä oli ruutupaperille piirretty luonnos 1200 neliön toimistotiloista ja käytännössä kolme vaihtoehtoa: nykyisen toimiston saneeraus ja laajennus, uusien tilojen rakentaminen nykyisen tilalle tai uudisrakennuksen sijoittaminen samalle tontille”, työpäällikkö Markku Pihlajamäki WasaConilta kertoo.
Tiukan aikataulun vuoksi sopimus uusien toimistotilojen rakentamisesta tehtiin niin sanotulla projektinjohtomallilla, jossa suunnittelua ja toteutuksen valmistelua voidaan tehdä samanaikaisesti yhdessä sovittujen tavoitteiden ja budjetin mukaisesti.
”Nopeasti teimme päätöksen, että 1970-luvulta peräisin olevan alkuperäisen toimistorakennuksen saneeraus ei ole järkevää. Suunnittelutoimisto WasaPlanin toteuttamien luonnosten avulla tarkastelimme kahta muuta vaihtoehtoa, joista tilaaja valitsi toteutettavaksi uusien tilojen rakentamisen nykyisen toimistorakennuksen paikalle”, Pihlajamäki sanoo.
Projektinjohtomalli antaa tilaajalle aktiivisen roolin rakennushankkeessa
Valittu toteutustapa on tilaajalle kustannusten osalta riskitön, mutta vaatii aktiivista sitoutumista koko rakennushankkeen ajaksi. Kun suunnitelmia tehdään rakentamisen jo edetessä, on tilaaja monen päätöksen edessä esimerkiksi saniteettitilojen kalustukseen ja pintamateriaaleihin liittyen vielä työmaavaiheessa.
”Tässäkin hankkeessa monet alustavissa suunnitelmissa hyviksi todetut perusratkaisut vaihtuivat matkan varrella laadukkaampiin ja näyttävämpiin vaihtoehtoihin. Kustannukset ovat koko ajan tiedossa, kun loppulaskulla ei näy kalliita lisätöitä lainkaan. Ei tämä onnistuisi, jos toimijoiden välillä ei olisi täydellistä luottamusta ja hyvää keskusteluyhteyttä”, Pihlajamäki toteaa.
Onnistuminen vaatii yhteistyötä
Uusi toimistorakennus nousi entisten toimistotilojen paikalle ja se liitettiin tuotantotiloihin kahdelta sivulta.
”Rakensimme ensin rungon ja siihen vaipan ympärille, jotta vesi ei pääse tekemään tuhojaan liitoskohdista. Sen jälkeen puhkoimme tarvittavat aukot vanhan rakennuksen seinään. Yllätys oli melkoinen, kun piirustusten mukaan betonisesta rungosta paljastui hirsirakenteita ja muurattua tiiliseinää. Lopputulos on kuitenkin mielestäni onnistunut, ja kiitos tilaajan tekemien materiaalivalintojen, myös oikein näyttävä toimistorakennus”, Pihlajamäki sanoo.
Onnistuneeseen lopputulokseen päästiin ennen kaikkea sujuvan yhteistyön ansiosta.
”Esimerkiksi työmaavaihe vaati melkoista sovittelua, kun pyrimme rajaamaan alueen mahdollisimman pieneksi – toimimmehan tehdasalueen pihassa, jossa myös logistiikalle ja pysäköinnille piti jäädä tilaa. Kaikki sujui kuitenkin hyvässä yhteistyössä tilaajan kanssa. Aikataulua jouduimme hieman venyttämään lopussa, mutta siitäkin sovittiin yhdessä”, Pihlajamäki kertoo.




Yksi hanke, yksi kumppani.
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä!
